
E-80-14 Attorney’s fees charged to ward’s estate

Question

May an attorney, who has been appointed as guardian of an incompetent,
charge for services rendered as attorney for the guardian?

Opinion

Propriety of Attorney Serving as Guardian

(The Ethics Committee concluded it is not improper for an attorney to serve
in the dual capacity of guardian and attorney for the guardian.)

Allowance of Attorney’s Fees

Wis. Stats. sec. 880.24(1) provides:

Every guardian shall be allowed the amount of his reasonable expenses incurred
in the execution of his trust including necessary compensation paid to attorneys,
accountants, brokers and other agents and servants.  He shall also have such
compensation for his services as the Court, in which his accounts are settled,
deems to be just and reasonable.

Under Wis. Stats. sec. 880.24(1), the ward’s estate may be charged for both
the guardian’s fee and necessary and reasonable attorney’s fees.  No Wisconsin
Statutes or cases have addressed directly the issue of the propriety of charges
when guardian’s and attorney’s services are performed by one person.  Thus, it
appears that under Wisconsin law charges for the dual role are not prohibited.

While not prohibited under Wis. Stats. sec. 880.24(1), the statute implicitly
provides court supervision of the guardian’s employment of an attorney (neces-
sary compensation) and of the amount allowed in payment (reasonable ex-
penses).  In Guardianship of Schott, 23 Wis. 2d 213, 127 N.W.2d 19 (1964), the
court said:

While a guardian may employ an attorney to collect funds belonging to the estate
of the ward, which attorney may be of the guardian’s choosing, the necessity of
the attorney’s services and the amount of his fee are subject to the determination
of the court having jurisdiction of the guardianship.  Attorney’s fees under sec.
319.24, Stats. (now Sec. 880.24, Stats.) are considered an expense of the guardian
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and are allowed in a reasonable amount in his account if the legal services were
necessary for the proper performance of the guardian’s duty.

Wis. Stats. sec. 880.24(1) also provides explicitly for court supervision of
the allowance for guardian’s fees.  Moreover, in Guardianship of Messer, 242
Wis. 66, 7 N.W. 2d 584 (1943) the court said:

In Wisconsin we have no rigid rules as to the basis of guardian’s fees in handling
the estates of wards.  Neither the legislature nor this court has a fixed schedule
of fees.  In each case, depending upon all the facts and circumstances, the court
in which the guardian’s accounts are settled must determine what fees are just
and reasonable.

The Committee of the American Bar Association on Ethics and Professional
Responsibility in its Informal Opinion 863 dated May 31, 1965, addressed the
following question:

‘‘If counsel performs legal services for a client for an agreed-upon fee and
client is adjudicated incompetent during the progress of the cause, and counsel
has been appointed to act for said incompetent (client), may counsel arbitrarily
deduct the agreed-upon fee from incompetent’s (client’s) property, or does the
County Judge have a duty to set a fee for legal services performed prior to the
incompetency?’’

The committee answered the question as follows:

It is the duty of both the appointing Judge and the counsel for the incompetent
client to protect the interest of the incompetent, and this duty would extend to
the legal service performed by counsel and to the fees charged therefor, whether
earned before or after the incompetency incurred.  In such a case, the attorney
dealing with such a client owes a special duty not to overreach the client.

Under the circumstances set forth in the question, the committee believes
that counsel should submit to the appointing court the proof of the performance
of the legal services and of the agreed-upon fee and request that the court approve
counsel’s payment to himself of such fee.

The dual role of guardian of the person and attorney is not prohibited under
Wisconsin law.  Nor is the collection of fees for professional legal services while
serving as guardian prohibited by Wisconsin law.  However, the committee is of
the opinion that the factual situation places an ethical burden upon the lawyer to
accept only a reasonable fee for all services performed.  The ethical question is,
does the acceptance of both the attorney’s fee and the guardian’s fee make the
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total compensation excessive?  The reasonableness of the fees collected is
subject to the approval of the court.
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